Kopf_Aktuelles_nl

Nieuws

Bedrijfsinterne scholing 2015 in Koblenz

Firmenfortbildung 2015

Firmenfortbildung 2015_2

De scholing begon dit jaar met een ontspannen avond in Koblenz waarna de twee geplande dagen productief werden gebruikt. De eerste ochtend stond in het kader van de optimalisatie van Projectmonitoring, Projectbewaking en het weergeven van projecten in presentaties. In de namiddag stond het thema duurzaamheid centraal. Mevrouw Georgi-Tomas van ee concept GmbH lichtte de theoretische basis met betrekking tot de certificering van laboratoriumgebouwen aan de hand van praktische voorbeelden toe. Vanwege de hoge eisen ten aanzien van het energieverbruik in laboratoriumgebouwen, moesten de bestaande certificatiesystemen aan de speciale eisen aangepast worden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld kantoorgebouwen worden geen vaste referenties als beoordelingscriterium in acht genomen. In plaats daarvan wordt de vergelijking aan de hand van een virtueel gebouw gemaakt, dat exact overeenkomt met het werkelijke gebouw. Het virtuele gebouw voldoet in dit opzicht aan alle wetten en normen. Een positieve beoordeling krijgen de parameters, die in het wekelijke gebouw beter omgezet worden dan in het virtuele gebouw. Daar in de toekomst waarschijnlijk steeds meer nieuwe laboratoriumgebouwen gecertificeerd zullen worden, zal het onderwerp duurzaamheid een steeds centralere rol binnen onze werkzaamheden krijgen. Deze workshop was in dat opzicht een goede voorbereiding hierop.

Tijdens het avondprogramma mochten de medewerkers kennis maken met de lokale specialiteiten, te weten een wijnproeverij in combinatie met typische worst- en broodspecialiteiten. Nogmaals dank voor deze gezellige avond aan onze gastgever; het Weingut Göhlen.

Het programma van de tweede dag sloot met thema’s als veiligheidsconcepten, gebruikconcepten, beoordeling van brandkleppen direct aan op het onderwerp duurzaamheid. Door de focus in de projecten hierop te richten komt dat het labontwerp ten goede.

Als afsluiting van de scholing kregen wij de gelegenheid om het ‘Deutsche Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen’ (DZNE) in Bonn, dat op het moment in de bouwfase is, te bezichtigen. Dit gebouw staat genoteerd voor de nominatie van het duurzaamheidscertificaat Gold volgens BNB. De diepe structuur van het laboratorium met daarin de celkweek- en apparatenruimten was erg interessant. Wat verder nog positief opviel waren de architectonische bijzonderheden waardoor men weer eens zag dat een functioneel en duurzaam gebouw ook optisch goed kan scoren.